Produkty Spożywcze, Które Mają Wpływ Na Siłę Mięśni


1.Jedzenie Ryb Spowalnia Procesy Starzenia Się Mózgu

Badania wykazały, że osoby, które jadły pieczone ryby utraciły mniej substancji szarej z mózgu w porównaniu do osób, które przez 10 lat nie spożywały ryb. Informacja ta została przekazana przez University of Pittsburgh School of Medicine.

Wyjątkiem jest ryba smażona. Dostarczenie organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 nie wpływa na uzyskane wyniki. Istnieje powszechne przekonanie, że osoby, które jedzą ryby są lepiej wykształcone. To prawda, styl życia jaki prowadzimy jest ważniejszy dla zdrowia, niż obecność ryb w diecie.

Nie koncentruj się na poszczególnych produktach spożywczych. Przestrzegaj zasad zdrowego stylu życia. Zwróć szczególną uwagę na dobrze zróżnicowaną dietę, wykonywane ćwiczenia, unikaj stresu i staraj się myśleć pozytywnie.

2.Jabłka Zmniejszają Stan Zapalny

Stan zapalny jest to zaburzenie powstałe w strukturach krytycznych metabolizmu komórki, takich jak błony komórkowe. Często jest ono powiązane z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak: choroby serca, demencja, udar mózgu, zapalenie stawów.

Antyoksydanty, zwane również polifenolami pomagają zwalczać stany zapalne, neutralizując bardzo reaktywne związki chemiczne – zwane wolnymi rodnikami. Są one wytwarzane naturalnie w procesie metabolizmu.

Te substancje chemiczne powodują uszkodzenia błon śluzowych, DNA i mitochondriów – negatywnie wpływając na system odpornościowy, a w efekcie prowadzą do śmierci. Badania przeprowadzone w Nowej Zelandii wskazują na fakt, że jabłka które zawierają przeciwutleniacze (polifenole) zmniejszają zapalenie i wpływają na utrzymanie zdrowia.

3.Rodzynki Wspomagają Regulację Cukru We Krwi

Jedzenie rodzynek trzy razy w tygodniu może zmniejszyć ciśnienie krwi, poziom cukru i poziom hemoglobiny glikowanej. Informacje te udostępnił James Anderson z University of Kentucky.

Uczestnicy badania jedli rodzynki, albo przekąski z dodatkiem rodzynek trzy razy w tygodniu przez 12 tygodni. Mimo, że u badanych w dwóch grupach nie zaobserwowano różnic w masie ciała, poziomie cukru we krwi i ciśnieniu – potwierdzono, że rodzynki mogą zmniejszyć ryzyko powstania chorób serca i poprawić zdrowie metaboliczne.